Тютюнопаління – реальна загроза сьогодення 31 травня всесвітній день без тютюну

Тютюнопаління – реальна загроза сьогодення 31 травня всесвітній день без тютюну

Під час експедицій Колумба індіанці дарували їм тютюнові листя, які використовувалися ними для куріння, жування, як лікарські препарати. Сам Колумб не оцінив цю рослину, а ось один з його моряків Родеріго де Перез привіз з експедиції звичку палити, після чого і став першою європейською жертвою тютюнопаління.
Куріння у наш час перетворилося у масову «епідемію», яка завдає значної шкоди здоров’ю. Куріння називають чумою, а цигарку – смертоносною зброєю, винайденою в мирних цілях. Особливого розмаху набуло паління серед молоді.
Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває. У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Конвенція зобов’язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на боротьбу з цим явищем.

Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали курити. Це є проблемою для всіх нас, і ми повинні нею займатися, тому що знаємо, що збільшення числа тих, хто кинув палити є ключовим елементом зниження прогнозованого тягаря викликаних тютюном смертей протягом найближчого двадцятиріччя.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІДу. Смертність від раку легенів у курців у 20 разів вище, ніж у некурців.
Саме негативний вплив тютюнопаління на організм людини розгорнув у сучасному світі широку антитютюнову кампанію, запроваджену для роз’яснення про згубну дію цієї шкідливої звички, в першу чергу і серед сучасної молоді.
Як висновок, паління та його вплив на організм людини стали сьогодні і медичною проблемою, тому варто замислитись: запалювати цигарку, чи зберегти своє і здоров’я оточуючих?
Саме Міжнародний день відмови від паління покликаний вплинути на самосвідомість курців! Не паліть і будьте здорові!

Матеріал підготовлено КНП «РЦГЗ КОР»

Контакти

вул. Шевченка, буд. 176,
м. Олександрія,
Кіровоградська область, 28000
Керівник: Сергієнко Наталія Олександрівна
приймальна директора:
+380 5235 7-70-10
Відповідальний секретар приймальної комісії:
Олефіренко Ірина Валеріївна
+380 50 909-96-85
+380 68 372-73-74

e-mail: alexandriyamed@ukr.net
Ми в Telegram
Ми на Facebook

Карта

Меню

Галерея в Footer